Érdi TéMA

blogger-e vagy?

2017. szeptember 11. - T.M.A

 

 

blog.jpg

WIKIPÉDIA: "blog egy olyan periodikusan újabb bejegyzésekkel bővülő weboldal, amely ezek sorozatából áll, függetlenül attól, hogy mi az oldal témája, formája és hogy nyilvánosan elérhető-e.

A bejegyzések leggyakrabban – de nem szükségszerűen – fordított időrendi sorrendben vannak.

A blogok többsége nyilvános weblapként működik bármely internethasználó által elérhetően. Az eredeti „weblog” kifejezés a „web” és „log” (napló) szavak összetételéből keletkezett, ebből rövidült a mára bevetté vált blog alakká.

Témája sokrétű: lehet interneten közzétett személyes, egyéni napló, de lehet egyéni vagy csoportos politikai véleménynyilvánítás vagy üzleti jellegű kommunikáció eszköze is, és lehetségesek tematikus blogok is (például kifejezetten irodalommal foglalkozó). Ennek megfelelően a szerzők köre az alkalmi szerzőktől a nagy írói közösségekig, sőt vállalatokig terjed.

Sok blog teszi lehetővé a látogatóknak nyilvános megjegyzések írását az egyes bejegyzésekhez, ami közösségek kialakulásához vezethet.

A blogok gyakorlatilag semmiféle formai vagy tartalmi megkötéssel nem rendelkeznek, bár többségük továbbra is hosszabb-rövidebb, döntően szöveges bejegyzésekből áll.

A blogok esetében – mint általában a weblapoknál – nagyon jelentős a linkelés lehetősége, amely a bejegyzések kontextusba helyezését segíti elő."

Mint látható, a wikipédia magyar oldaláról idéztem. S aktualitását az adja, hogy érdi blogot író emberek „érdi blogot író emberek” találkozóját szervezték meg szeptember második hetére, ahova engem is elhívtak, talán udvariasságból, talán mert kíváncsiak a véleményemre.

A fenti definícióból levonhatjuk a tanulságot: aki a neten bejegyzést, naplót, véleményt, megjegyzést egyszer vagy többször, szabályozott, vagy szabálytalan időközökben közzé tesz, az blogot ír, tehát blogger.

Vagy nem.      

De még ettől sem kell kétségbe esnünk, hiszen ahogy egy hátrányos helyzetű közéleti szereplő – lásd én mint polgármester – megszólalok szóban, írásban, interjúban, riportban, rádióban, újságban, tv-ben, és most már a net különböző felületein is: facebook, blog, instagram, twitter, és ki tudja, mi van még, ettől még nem leszek riporter, televíziós szakember, író vagy netlovag. Magyarán: nem leszek blogger. Ez a fajta megszólalásom másodlagos, jó vagy rossz, de a közösség számára messze nem oly fontos.

Így is kell ezt elbírálni.

Ami fontos és perfekcionista elbírálást igényelhet, az a közéleti szerep, a polgármesterség. Annak mérlegelése, hogy vajon a választó közösség érdekeinek a megfogalmazása, az ehhez kapcsolódó feltételek változtatása, és érvényesítése ­– javítása, hitelességem –, na ezt már össze lehet hasonlítani mértékadóan más közéleti szereplők tetteivel, szándékaival, a korábbi polgármesterekkel, esetleg más elvek alapján dolgozókkal és így tovább, és így tovább.

Ezt pedig így kell elbírálni!

Na, ha a fentieket valaki idáig elolvasta (és ha jelzi is, akkor meghívom egy pohár roséra), az ráérez, hogy miért állítom magamról, hogy bármi inkább vagyok – közigazgatási szakember, közszereplő, polgármester, politikus –, csak éppen blogger nem.

 

Irgalom, édesanyám, mama, nézd, jaj kész ez a blog is!

 

TéMa

A bejegyzés trackback címe:

https://erditema.blog.hu/api/trackback/id/tr5812821030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Érden Élni Érdemes 2017.09.11. 14:02:30

Nem a pohár borért, de elolvastam.

Egy embert sem határozhat meg teljesen egy jelző.

Az irodában: polgármester. Otthon: apa. Az utcában: szomszéd. Ha vezet: sofőr. Amikor sétál: gyalogos. Ha jár focizni: sporttárs. Főz egy pörköltet: szakács. Vonaton ül: utazó. Télen: fázós. Színházban: műkedvelő...

Amikor blogot ír, akkor meg blogger. Nem ez az élete, nem csak ezt teszi, nem csak és kizárólag blogger. De egy része az, ami tökéletesen megfér a többi részével és még csak a határok sem élesek.
süti beállítások módosítása