Érdi TéMA

Lehet-e kórház Érden?

2017. augusztus 17. - T.M.A

Tegnap megérkezett a város számlájára a Modern Városok Program támogatásának az a része, közel 18 milliárd forint, amelyet egészségügyi, oktatásügyi és infrastrukturális fejlesztésekre fordítunk. A részben már elindult, részben a közeljövőben induló beruházások listáját már nyilvánosságra hoztuk. Természetesen sok kérdés érkezett ezzel kapcsolatban a közösségi oldalakon, közülük most egyről írnék, nevezetesen arról, hogy miért nincs kórház a tervezett fejlesztések között.

 

korhaz.jpg

 

 

Mindenekelőtt azt a tényt kell rögzíteni, hogy az elmúlt években egy kivételével valamennyi érdi háziorvosi rendelőt felújítottuk (Ófaluban például hétfőtől várja a betegeket az új rendelő), új szakorvosi rendelőt (egynapos sebészet, sürgősségi ellátás, stb) építettünk, és most fogjuk ennek régi szárnyát teljesen átépíteni, modernizálni a Bagoly utcai rendelővel szinte egy időben.

rendelo.jpg

A tavaly év végén átadott új rendelő a Bajcsy-Zsilinszky úton

 

Kórházra viszont jelenleg nincs pénzügyi fedezete a városnak. Egy kórház felépítése a megfelelő műszerpark telepítésével együtt óvatos becslések szerint is - az elérhető szolgáltatások függvényében - 20-40 milliárd forintba kerül, s akkor még nem beszéltünk a későbbi fenntartásáról. Ekkora összeg bőven kimerítené a Modern Városok Program pénzügyi keretét, s nem építhetnénk meg az új óvodákat, iskolákat, nem lenne vízelvezetés és útépítés se.

Ugyanakkor már évek óta félre van téve egy 10 hektáros terület Tárnok határában, ahová - amennyiben a biztosítási rendszer változása és az anyagi lehetőségeink egyszer majd lehetővé teszik - meg tudjuk építeni s üzemeltetni is tudjuk azt. De a két feltételnek így, együtt kell teljesülni.

És még valami: a fővárosba tervezett új kórház kapcsán kialakult vitában éppen a baloldali véleményformálók hangsúlyozták az (Érden már működő) egynapos sebészet és a járóbeteg szakrendelők elterjedésének szükségességét a kórházakkal szemben, megemlítve azt a tényt, hogy míg Magyarországon az összes sebészeti beavatkozás mindössze 8, addig Angliában 52, Németországban pedig 43 százalékát végezték el egynapos, ambuláns ellátás keretében.

Tehát városunkban fejlődik az egészségügy, nagyobb ütemben, mint bármikor korábban, még akkor is, ha egy kórház felépítésére és működtetésére jelenleg nincs meg a forrás és a működtetéshez szükséges törvényi háttér. 

 

TéMA


 

A bejegyzés trackback címe:

https://erditema.blog.hu/api/trackback/id/tr2012733438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása